- Kalori bazlı diyet, standart diyetlerin en iyileri arasında yer alır. Kişilerin kilo, yaş ve bedenine göre belirlenmektedir. Kalori bazlı diyet uygulanırken üç öğün boyunca alacağınız toplam kalori miktarı yaklaşık 1600 kaloriyi geçmemelidir. Genellikle alınacak toplam kalori miktarının %20’lik kısmı kahvaltı, %40’lık kısmı öğle yemeği ve %35’i akşam yemeği olarak ayarlanmalıdır. Açlık durumuna göre aradaki %5’lik dilim istenilen bir öğüne eklenebilir. Bu oranlama belli bir standarta oturtularak düzenli bir şekilde devam ettirilmelidir.
- Bu diyet sırasında protein, yağ ve şeker öğünler arasında dengeli olarak dağıtılmalıdır. Günde 2 taneden fazla meyve tüketilmemelidir. Salata ve çiğ sebzeler 2 öğün sırasında tüketilebilir. Bu diyet türü en dengeli diyetler arasında yer almaktadır. Azaltılmış miktarlarda her şeyi yemeniz mümkün olmaktadır. Diğer taraftan bu diyette yüksek kaloriye sahip olmaları ve kalori oranını çabuk doldurmaları nedeniyle et ve süt ürünleri fazla tüketilmez.
Düşük Kalorili Diyetler
- Aşırı kilolu ve obezite hastalarında diyet uygulanırken ilk olarak düşük kalori bazlı diyet tercih edilmektedir. Kadınlarda günlük 1000 ile 1200, erkeklerde ise 1400 ile 1600 kalori arasında düşük kalorili diyetler uygulanmaktadır. Yeterli kilo kaybı sağlanamazsa, bu miktar 1200 kalori seviyelerine çekilebilir. Çok düşük kalorili diyetler ise hipertansiyon ve yüksek kolesterol gibi riskli rahatsızlıklarda uygulanmaktadır. Çok düşük kalorili diyetlerde günlük kalori miktarı 800 kalori civarında olmaktadır.
- Bu diyetlerin uygulanabilmesi için beslenme eğitiminin mutlaka alınması gerekmektedir. Beslenme eğitimi olan kişiler farklı besinlerdeki enerji değerlerini bilirler. Gıda satın alırken yeni alışkanlıklar edinerek düşük kalorili yiyecekleri tercih ederler. Yüksek kalorili besinlerden kaçan ve mümkün oldukça hiç tüketmeyen kişiler böylece gerekli dengeyi kurarlar. Yağlar, proteinler ve karbonhidratlardan oluşan bir planlama yapılarak besin kompozisyonu sağlanır. Yeterli miktarda sıvı tüketmek ve yemek porsiyonlarını küçültmek, beslenme eğitimine sahip olan kişilerin tercih ettiği yöntemler arasında yer almaktadır.
Günlük Kalori İhtiyacı
- Yetişkin bireyler sporsuz bir şekilde günde yaklaşık 2000 ile 2500 kalori yakacaktır. Metabolizma hızı, kilo, günlük çalışma koşulları gibi faktörler bu kalori miktarını değiştirebilir. Günlük kalori ihtiyacı, kilo almak kadar kilo vermek isteyen kişilerin de hesaplaması gereken bir kavramdır.
- Kalori bazlı diyet yapmak için öncelikli olarak bir uzman tarafından kişinin şahsi değerlendirmesi yapılarak günlük kalori ihtiyacı belirlenmelidir. Kalori ihtiyacı belirlendikten sonra nasıl bir diyet uygulanacağı daha doğru bir çerçevede oluşturulabilir.
Kalıcı Zayıflama Yöntemleri
- Birçok kişi rejim yapmasına rağmen bir süre sonra verdiği kiloları geri almaktadır. Bunun en önemli nedenleri arasında bilinçsiz zayıflama ve sonrasında tüketilen gıdalara dikkat edilmesinin bırakılması yer almaktadır. Önemli olan bu kiloları kalıcı bir biçimde vermektir. Kalıcı bir şekilde kilo vermek için güne kahvaltı ile başlayarak metabolizmayı hızlandırmak gerekir. Bu yüzden kahvaltı oldukça önemli bir öğün olmaktadır. Kalıcı zayıflama yöntemleri uygulanırken öğün atlamamak en önemli detaylar arasında yer almaktadır.
- Kahvaltıyı atlamamak yapmış olduğunuz diyeti daha anlamlı kılacaktır. Herhangi bir öğünü atlamak yerine sık aralıklarla az beslenmek kalıcı kilo kaybına sağlıklı bir şekilde ulaşmanızı sağlayacaktır. Doğru karbonhidrat seçiminde bulunmak ve yeterli miktarda su tüketmek kalıcı zayıflama konusunda önemli bir yere sahiptir. Gün içerisinde herhangi bir zaman diliminde doğru atıştırmalıklar tercih etmeniz oldukça faydalı olacaktır. Yemek yediğiniz tabakları veya porsiyonları küçültmek, egzersiz yaparak hareket miktarını artırmak, uyku düzenini sağlamak ve lifli gıdalarla beslenmek size bu konuda büyük fayda sağlayacaktır.