- Dünyaya getirdiği masum bir canlıyı beslemek ve onun bakımını üstlenmek annelerin en önemli sorumluluklarından biridir. Anneler açısından bu durum ciddiye alınması gereken oldukça hassas bir konudur. Bu nedenle hamilelik döneminde merak edilen sorulardan biri hamile emziren anne ile ilgili sorular olur. Hamilelik sırasında emzirme ile alakalı merak edilen konuların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
- Eğer bir anne hamilelik sırasında diğer bir çocuğunu emziriyorsa, bunun için sağlıklı ve dengeli beslenmelidir. Sağlıklı ve dengeli beslenme sağlandığında yeteri kadar kalori alınır ve yeterli miktarda sıvı tüketimi sağlanırsa, hamilelik sırasında vücut süt üretmeye devam eder. Böylece emzirme durumu sorun olmadan gerçekleşebilir. Hatta bu dengenin doğru bir şekilde sağlanması halinde doğum sonrasında iki bebeğin birlikte emzirilmesi dahi mümkün olmaktadır. Buna rağmen hamilelikte emzirirken bazı durumlarda hafif derecede rahim kasılmaları olabilir. Bu endişe edilecek bir durum değildir. Ancak yine de erken doğum riski bulunuyorsa, doktor tarafından emzirmenin bırakılması söylenebilir.
Gebelikte Emzirme
- Gebelik sırasında emzirmeye karar verdiyseniz, hem emzireceğiniz hem de doğuracağınız bebek için sağlıklı beslenmeyi titizlikle gerçekleştirmeniz gerekir. Gebelik döneminde emzirmek isteyen anneler, halsizlik ve yorgunluk belirtileri ile karşılaşabilir. Bu yüzden annelerin hem kendileri hem emzirdiği bebek hem de karnındaki bebek için yeterli ve dengeli beslenmesi gerekmektedir. Gebelik sürecinin sağlıklı olarak devam etmesi halinde emzirmek anne açısından herhangi bir sakıncaya yol açmaz. Bir diyetisyen eşliğinde sağlıklı ve dengeli beslenmek kendinizin olduğu kadar; her iki bebeğinizin de ihtiyaç duyacağı bütün besinleri almanızı sağlar.
Bebek Kaç Aya Kadar Emzirilir?
- Bebeğin gelişiminde anne sütü oldukça önemlidir. Hem beyinsel hem de fiziksel gelişim üzerinde doğrudan etkilidir. Bu yüzden hamile emziren anne doğumdan sonraki ilk 6 ay bebeğin fizyolojik gereksinimlerini karşılamak adına anne sütünü tercih etmelidir. Amerikan Pediatri Akademisi 1 yaşına kadar anne sütünü tavsiye ederken, Dünya Sağlık Örgütü ve Türk pediatristler 2 yaşına kadar anne sütüne devam edilmesini tavsiye etmektedir. 6 ay boyunca anne sütü yeterlidir, ancak emzirmeye devam ederken 6 aydan sonra ek gıda beslenme aşamasına da geçilmelidir. Eğer ek gıdaya geçme dönemi geldiğinde sadece emzirmeye devam ederseniz bu bebeğin gelişimini olumsuz etkiler. Daha sonraki süreçlerde zorlanma yaşanmasına neden olur. Bununla beraber bebeğin taneli yemekleri yemesinde ve yutmasında problemler görülebilir. Bu yüzden bu süreç geldiğinde ek gıdaya geçerken kesinlikle uygun yiyecekler tercih edilmelidir.
Anne Sütünün Faydaları
- Bilindiği gibi anne sütünün bebek üzerindeki faydası saymakla bitmez. Anne sütü tüketen bebeklerde solunum yolu enfeksiyonu ve ishal gibi hastalıklara karşı doğal bağışıklık sağlanır. Ayrıca bebeğin diş ve çene gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Gerekli miktarda anne sütü ile beslenen çocuklarda alerji, çocuk diyabeti ve astım gibi hastalıklara karşı daha fazla direnç oluşmaktadır. Anne sütü bebeğin ihtiyacı olan demiri yeterli miktarda karşılamaktadır. Bu sayede anne sütü emen bebeklerde kansızlık görülmez. Emziren annelerin bebeklerinde karın ağrısı, pişik ve kabızlık daha az görülmektedir. Anne sütünün önemi bebeğin bedensel, ruhsal gelişimi üzerinde de oldukça etkilidir.
- Bebeğin bakteri ve virüsler ile savaşması için anne sütünde yardımcı antikorlar bulunur. Anne sütü yerine hazır mama ile beslenen bebeklerde bağırsak enfeksiyonları, üst solunum yolu rahatsızlıkları daha fazla görülmektedir. Anne sütünün içeriğinde yer alan bileşenler bebeği hastalık ve enfeksiyonlara karşı koruma altına almaktadır. Bu yüzden anne sütü bebeklerde en iyi beslenme kaynağı durumundadır.